پدیده جهانیشدن و توسعه چشمگیر فناوریهای ارتباطات و اطلاعات و افزایش وابستگی متقابل سیاسی-اقتصادی ما را موظف کرده برای پیشبرد امور فردی، اجتماعی و حتی ملی خود به بینالمللی شدن امور و پدیدهها و به طور خاص به انواع مختلف دیپلماسی توجه ویژه داشته باشیم و رویکردها و نگرشهای بینالمللی خود را تقویت کنیم. جهانیشدن، جهان را کوچک و مردم کشورهای مختلف را به هم نزدیکتر کرده است لذا افراد در هر کشوری باید مهارتهای ارتباط، تعامل و گفتگوی بینفرهنگی را پیدا کنند و در جهت ارائه تصویری مثبت از کشور خود نزد مردم دیگر کشورهای دنیا تلاش کنند چراکه امروزه دیپلماسی و قدرت نرم، یکی از ابعاد مهم قدرت ملی هر کشوری در جهان است.
امروزه متخصصان سیاست و روابطبین الملل نوشداروی شفابخش همه دردهای کشور را در دیپلماسی درست میدانند و براین باورند که با دیپلماسی صحیح می توان دولت را از این واماندگی نفسگیر رهانید و به آن جانی تازه بخشید و با دیپلماسی درست می توان گره کور توسعهنیافتگی را در این آب و خاک گشود. در گروه پژوهشی فرهنگ دیپلماسی و گفتگو قصد داریم بسترکارآمدی دولت و نظام سیاسی را در عرصه های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، علمی و فناوری، آموزشی و ورزشی را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهیم.
بدون تردید یکی از دلایل عدم توسعه متوازن کشور و آسیبپذیر شدن بخش قابل توجهی از تودههای مردم، بخاطر درست کار نکردن حکمرانی دیپلماسی در کشور بوده است حال اگر فعالانی در این عرصه باشند که بعنوان کنشگران مدنی دیپلماسی بتوانند به تصمیمسازان و تصمیمگیرندگان دیپلماسی کشور یاری برسانند یک اقدام کاملا محق و بجاست بنابراین تاسیس و فعالیت این موسسه بر مبنای این نیاز راهبردی کشور صورت گرفته است.
موسسه دارای شبکهای از اساتید، محققان و دیپلماتهای باتجربه است که به پیشبرد کیفیت آموزش و پژوهش در عرصه دیپلماسی و گفتگو و ظرفیتسازی در جهت بینالمللیسازی مدارس، دانشگاهها و سایر نهادهای علمی، آموزشی و اجرایی کشور فعالیت میکند و ظرفیتها و مهارتهای دانشآموزان، دانشجویان و سایر علاقمندان را برای زندگی در دنیای جهانی شده آینده ارتقا میدهد.
این موسسه به عنوان نخستین واحد پژوهشی تخصصی در حوزه فرهنگ دیپلماسی، گفتگو و سیاستگذاری با اخذ مجوز از شوراي گسترش و برنامهريزي آموزش عالي وزرات علوم، تحقیقات و فناوری در تاریخ 01/10/1400 به شماره ثبت 52806 و با شناسه ملی 14010615498 توسط دکتر غلامرضا کریمی دانشیار روابط بینالملل دانشگاه خوارزمی بنیان نهاده شده و با مشارکت موثر جمعی از اساتید و دانشجویان تحصیلات تکمیلی رشتههای روابط بینالملل، اقتصاد، علوم سیاسی، حقوق، مدیریت و علوم اجتماعی فعالیت میکند.
نیازها و ضرورتها (Necessities & Requirements)
- ضرورت آغاز یک حرکت چشمگیر با رویکرد بینالمللی در عرصه مدرسهای و دانشگاهی
- ضرورت آموزش نسل جدیدی از رهبران دیپلماتیک برای موفقیت در فضای دیپلماتیک قرن 21
- بهبود شهرت و اعتبار کشور در جامعه بین المللی
- افت کیفیت سیاستگذاری و تصمیمگیری در نظام حکمرانی کشور
- ضرورت حضور مدارس و دانشگاهها در فرایند شبکهسازی آموزشی، علمی، فناوری، تولیدی و خدماتی در محیط بینالمللی بهمنظور تقویت ارتباطات و تعریف منافع مشترک با توجه به نیازهای در حال تغییر خود
- فراهم کردن بستر مناسب برای حضور فعالتر مدارس و دانشگاهها در محیطهای بینالمللی جهت ترسیم چهره مطلوبتر از آنها